Thursday, February 28, 2019

κουνελια στην θεσσαλονικη

https://uxxhmgms.blogspot.com/2019/01/blog-post_6.html
καβα ποτων θεοδωριδης
ελευθερος τυπος ζωδια
κουνελια στην θεσσαλονικη

Απαντώντας στην ερώτηση αν η ελάφρυνση χρέους που αποφασίστηκε είναι αρκετή τονίσει ότι «η Ελλάδα μπορεί τώρα να απελευθερωθεί από την επιτροπεία(stewardship). Οι θυσίες που έγιναν από την ελληνική κοινωνία και στηρίχθηκαν από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέδωσαν. Για όσους έχουν αμφιβολίες για την αλληλεγγύη θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ευρώπη προσέφερε στην χώρα χρηματοδότηση 245 δισ. ευρώ! Εκτιμώ ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει «θα λάβει επίσης ξεκάθαρη ώθηση από την ελάφρυνση χρέους την οποία υποσχέθηκαν πριν πολύ καιρό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρα υπέρ αυτής. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί μεσοπρόθεσμα θα κάνουν το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο και μακροπρόθεσμα οι υπουργοί δήλωσαν την προθυμία τους να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα αν προκύψει ανάγκη».


Ο Μπ. Κερέ συνεχίζει τονίζοντας: Ας μην είμαστε αφελείς. Η Ελλάδα θα κινηθεί από το διάλογο με τους Θεσμούς και το ΔΝΤ στον διάλογο με τις αγορές, που δεν είναι ούτε πιο εύκολος, ούτε πιο ευχάριστος. Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες, η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να κρατήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.


Αποκαλυπτικό είναι το στέλεχος της ΕΚΤ απαντώντας στην ερώτηση ως προς το τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά:

«Αν θέλουμε να ρίξουμε μια μακρά, σκληρή ματιά στους εαυτούς μας πρέπει να πάμε πολύ πίσω από την ελληνική κρίση, στην αρχή της ευρωζώνης. Μεταξύ 1999 και 2010 αφήσαμε καταστάσεις στους προϋπολογισμούς και μισθολογικά κόστη να αποκλίνουν μεταξύ των χωρών, κάτι που οδήγησε στην κρίση. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα. Αντιμέτωποι με την κρίση έπρεπε να στηρίξουμε την Ελλάδα, ήταν θέμα αλληλεγγύης. Επρεπε να εμπλέξουμε το ΔΝΤ που, σε αντίθεση με την Ευρώπη, είχε εμπειρία στη στήριξη χωρών σε περιόδους κρίσης. Ηταν ουσιώδες να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες γιατί η Ελλάδα ξεκάθαρα ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της. Το λάθος από την δική μου οπτική γωνία είναι ότι η μείωση έγινε πολύ δραστικά, κάτι που έκανε χειρότερη την ύφεση. Επρεπε να είμαστε περισσότερο ρεαλιστικοί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να επιμείνουμε στην ανταγωνιστικότητα και την μάχη κατά της κερδοσκοπίας από την αρχή, αντί να αφήσουμε τους φορολογούμενους και τους εργαζόμενους να πληρώσουν τον λογαριασμό της προσαρμογής. Μπορώ να προσθέσω ότι στην Ευρώπη λείπει ένα εργαλείο προϋπολογισμού που να στηρίζει την κοινωνική προσαρμογή χωρών σε κρίση, κάτι που θα απέτρεπε δραματικές καταστάσεις, σχολεία χωρίς θέρμανση και νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, κάτι που είδαμε στην Ελλάδα.



κουνελια στην θεσσαλονικη
https://vhovqwqr.blogspot.com/2019/01/blog-post_7.html

No comments:

Post a Comment