https://kzhadrgf.blogspot.com/2019/04/blog-post_97.html
Φωτιά ΤΩΡΑ | Φωτιά Μάτι: Απόγνωση, θλίψη, καταστροφή και πόνος: Αυτές είναι οι τέσσερις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν, σε αδρές γραμμές, τα όσα βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 81 άτομα.
Μάτι και Νέος Βουτζάς ήταν οι δύο περιοχές που βιώσαν από πρώτο χέρι την καταστροφική μανία της φωτιάς. Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα θρηνεί για τον κόσμο που χάθηκε, τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε στην ανείπωτη αυτή τραγωδία παραμένουν αναπάντητα.
Για παράδειγμα, τι μέτρα είχαν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ειδικότερα η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για την αντιπυρική προστασία της συγκεκριμένης περιοχής. Τι σχεδιασμός υπήρξε, τι τηρήθηκε και τι όχι.
Ένα άλλο αναπάντητο ερώτημα είναι, εάν υπήρξε και ποια ήταν η διοικητική μέριμνα για την αντιπυρική προστασία του αιγιαλού.
εγκατασταση ελληνικου λεξικου
ford χαλβατζης μεταχειρισμενα
Υπενθυμίζεται ότι όταν κανείς αναφέρεται σε περιοχές όπως το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένους οικιστικούς ιστούς, οι οποίοι περιβάλλονταν – μέχρι πριν και την καταστροφική πυρκαγιά – από δασώδη βλάστηση.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε αρχικά με τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, ζητώντας να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο του Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Δασών.
Η ενημέρωση που λάβαμε είναι ότι ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου βρισκόταν σε άδεια και μας παρέπεμψαν στο Δασαρχείο Πεντέλης.
Σε συνομιλία του Newsbomb.gr με τον δασάρχη Πεντέλης, ο ίδιος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν, επισημαίνοντας ότι «αυτή την ώρα είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς, πώς και γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο και τι έγινε με την αντιπυρική προστασία. Είναι εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Θέλω την κατανόησή σας».
Ζητήσαμε από το δασάρχη Πεντέλης να επικοινωνήσουμε μαζί του εκ νέου εντός των επομένων ημερών και να μας πει τι ακριβώς συνέβη.
Κατανοούμε ότι το έργο των Αρχών αυτή την ώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επισημαίνουμε, εξίσου, ότι ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών ανθρώπων είναι δεδομένος και αδιαπραγμάτευτος.
Όμως, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει όλο αυτό που έχει συμβεί. Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.
Το Newsbomb.gr, με αίσθημα ευθύνης, θα επικοινωνήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τις αρμόδιες Αρχές. Και θα αναζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν πιο πάνω.
Λέκκας: Μάνδρα και Ραφήνα ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίαςΤην ίδια στιγμή, πάντως, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα.
«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική», σημείωσε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό, τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
«Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ' εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ' εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007» σημείωσε ο ίδιος.
«Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς [...] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι - παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία», κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Διαβάστε επίσης:
- Τραγωδία χωρίς τέλος: Τουλάχιστον 81 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική
01
Φωτιά Αττική: Τα αναπάντητα «γιατί» που οδήγησαν στην τραγωδία σε Μάτι, Ραφήνα και Νέο Βουτζά
ford χαλβατζης μεταχειρισμενα
μοναχικη παρελαση
No comments:
Post a Comment